Руската либерална опозиция се готви да се бори за властта
Руската либерална опозиция се готви да се бори за властта / снимка: Reuters

Някои от най-известните руски опозиционни лидери създадоха коалиция, която ще оспорва властта на президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин, предаде АП.

Новата коалиция на руските демократични сили ще се нарича „За Русия без произвол и корупция", съобщи РИА Новости. Тя си поставя за цел да се регистрира като политическа партия и да участва в парламентарните и президентски избори, да организира протестни акции, каза пред журналисти един от нейните основатели Владимир Рижков. Другите й създатели са бившият вицепремиер Борис Немцов, бившият премиер Михаил Касянов и Владимир Милов. И четиримата са начело на опозиционни организации. В бъдеще, вероятно догодина, коалицията ще има конгрес, на който ще издигне кандидат за президентските избори през 2012 г., уточнява БТА.

Немцов каза пред АП, че новата формация смята да се бори за промяна в избирателния закон, който според Немцов е репресивен. Той поставя за партиите 7-процентна бариера за влизане в парламента, изискване, което според опозицията на практика я лишава от шансове.