Русия се прощава със Солженицин
Русия се прощава със Солженицин / снимкa: БГНЕС

Поклонението пред тленните останки на големия руски писател и правозащитник, и Нобелов лауреат за литература Александър Солженицин ще се извърши днес в Руската академия на науките в Москва, съобщи РФИ, цитирано от БГНЕС. Церемонията ще продължи през целия ден. Очаква се на поклонението да присъстват не само представители на руския политически елит, но и хиляди хора.

“Александър Солженицин беше малко четен поради очевидни причини от хората, израснали в Съветския съюз, които можаха да го открият едва по времето на Перестройката. Но в момента, когато книгите му станаха достъпни, тяхното послание вече беше изместено. Солженицин изобличаваше СССР, който беше престанал да съществува. В резултат на което стана така, че Солженицин беше признат и на него се позоваваха хора над петдесетте в интелектуалните среди. На него се позоваваха и хора, които го знаеха, но не го бяха чели", казва Жак Сапир, анализатор и познавач на Русия.

Смъртта на руския писател и интелектуалец Александър Солженицин е широко коментирана и в западния печат. В повечето от коментарите са отразени противоречивите чувства, които пораждаше личността на Солженицин приживе.

Френският в. "Монд" припомня, че руският писател почти винаги е срещал доста резервиран прием на Запад. Той сякаш притесняваше хората, най-вече с решението си да се завърне в Новата Русия през 1994 г. Тогава хората започнаха да се питат как трябва да се разбира неговата подкрепа за руския президент Владимир Путин, който на Запад беше представян до голяма степен като олицетворение на злото. Притесняващи бяха и патриотичните позиции на Солженицин, който одобряваше войната в Чечения, както и настояването му за въвеждането на смъртно наказание за терористите, припомня френският всекидневник.

Светът отдава почит на бореца срещу произвола, на човека, който три пъти се пребори със смъртта, въплътена от войната, лагера и тежката болест, пише френският "Фигаро". Умря душата на Русия, допълва френският всекидневник "Либерасион" по същата тема. Изданието припомня обаче, че в последните години от живота си Солженицин си е навлякъл доста критики заради дружбата си с бившия руски президент Владимир Путин, на която мнозина гледаха като на странен парадокс. Това приятелство между бивш затворник и бивш офицер от КГБ си остана неразбрано, допълва всекидневник и припомня, че Солженицин е бил обвиняван и в антисемитизъм заради книгата си "Двеста години заедно", посветена на историята на евреите в Русия.

Александър Солженицин почина в понеделник на 89-годишна възраст, а утре ще бъде погребан в Донския манастир в Москва.