Русия призова Турция да се въздържа от действия, които усложняват ситуацията в Сирия
Русия призова Турция да се въздържа от действия, които усложняват ситуацията в Сирия / БГНЕС, архив

Руското външно министерство призова Турция да се въздържа от действия, които могат за усложнят ситуацията в Сирия, предаде ТАСС.

В свое съобщение министерството изрази сериозно безпокойство от придвижването на турските части и на подкрепяните от тях паравоенни формирования на сирийската опозиция навътре в територията на Сирия.

Париж предупреди Анкара да не си урежда проблема с кюрдите на сирийска територия

"Обръщаме внимание, че тези действия се извършват без съгласуване с легитимните сирийски власти и без одобрението на Съвета за сигурност на ООН, с което се поставят под съмнение суверенитетът и териториалната цялост на Сирия", изтъкна руското министерство.

В документа се подчертава, че действията на Турция могат допълнително да усложнят обстановката в Сирия и да се отразят негативно на международните усилия за разрешаване на кризата в страната.

САЩ: Сблъсъците между турци и кюрди в Сирия са неприемливи

Турция предприе на 24 август операция "Ефратски щит", целяща да прогони както групировката "Ислямска държава", така и сирийските кюрди от пограничните с Турция райони. В момента турските сили и подкрепяната от тях опозиционна Свободна сирийска армия контролират 90-километрова линия по границата на 4-5 километра навътре в сирийска територия.

Източник: БТА