Русия няма да направи никаква отстъпка на ЕС за Грузия
Русия няма да направи никаква отстъпка на ЕС за Грузия / netinfo

Русия няма да направи никаква отстъпка на Европейския съюз за Грузия, каза руският посланик в ЕС Владимир Чижов, цитиран от Франс прес.

"Не може да става дума за каквито и да било отстъпки", каза Чижов на пресконференция, предавана по видеоконферентна връзка от Брюксел в Москва. Той отговори на журналистически въпрос във връзка със срещата на високо равнище Европейски съюз - Русия, която ще се състои в петък в южния френски град Ница.

"Литва и Полша имат сходна позиция с Грузия и смятат, че присъствието на руските войски в Южна Осетия и Абхазия не отговаря на оттегляне до позициите отпреди 7 август. Това обаче не е така. Всички точки от споразумението между Медведев и Саркози са спазени", заяви руският постоянен представител в ЕС.

На днешната си среща в Брюксел външните министри на ЕС ще опитат да убедят Полша и Литва, че може да се възобновят преговорите с Русия по разширено партньорско споразумение без това да означава признание на контрола на Москва над проруските грузински сепаратистки области Абхазия и Южна Осетия, чиято независимост бе призната от Русия в края на август.

Френският президент Никола Саркози, чиято страна е ротационен председател на ЕС призовава от началото на октомври да се възобновят преговорите по партньорското споразумение ЕС-Русия. Те бяха преустановени на 1 септември на извънредна среща на върха на ЕС заради руско-грузинския конфликт.

Това замразяване на преговорите е единствената приета от ЕС конкретна мярка за осъждане на нарушаването на териториалната цялост на Грузия, отбелязва АФП.