Демонтираха като доказателство пейката, на която откриха Скрипал
Демонтираха като доказателство пейката, на която откриха Скрипал / БГНЕС
Руските власти съобщиха на Белгия решението си да експулсират белгийски дипломат в отговор на аналогична мярка след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания, предаде агенция Франс прес.

Кремъл застави Лондон да се извини за Скрипал
 
"Руските власти съобщиха на нашето посолство в Москва, че един дипломат е обявен за персона нон грата, в отговор на решение, взето миналата седмица", каза говорител на белгийското министерство на външните работи.
 
Той определи мярката като реципрочна, подобна на онези, предприети от Русия срещу други европейски държави.
 
На 27 март Белгия реши да експулсира руски дипломат.

Британска лаборатория не могла да установи къде е произведено веществото, отровило Скрипал
 
Според белгийската агенция Белга в посолството на Белгия в Москва има шестима дипломати, освен служителите в консулството, представители на федералните субекти, служител за връзка с федералната полиция и митнически служител.

По-рано днес Русия извика посланика на Унгария Янош Бала във външното министерство в Москва и му съобщи, че изгонва един служител на посолството, предаде ТАСС. 

Руски учен: Скрипал е жив – или не е използван „Новичок“, или е приготвен небрежно

На посланик Бала бе връчена протестна нота, в която се казва, че в отговор на неприятелските и необосновани искания на Будапеща за изгонване на руски дипломат заради недоказани обвинения към Русия по случая Скрипал, Русия обявява за персона нон грата дипломат от унгарското посолство в Москва.

Лавров: Отравянето на Скрипал може да е изгодно за Великобритания
 
В края на миналия месец Русия нареди експулсирането на повече от 50 дипломати от около 20 държави. Първоначално тя обаче не отговори на действията на Белгия, която, подобно на Унгария, Грузия и Черна гора, реши "в последния момент" да се присъедини към кампанията за експулсиране на руски дипломати заради аферата "Скрипал".
 
На 23 март Великобритания, която смята, че Русия стои зад отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на британска земя, обяви, че ще експулсира 23 руски дипломати.

Лондон за руската идея за общо разследване за Скрипал: Това е извращение
 
В края на месеца я последваха редица западни държави, Украйна и НАТО. Засегнати бяха общо повече от 150 членове на руски дипломатически представителства, припомня Франс прес.
 
Русия отхвърля обвиненията, че е замесена в отравянето на Скрипал, и посочи, че не носи отговорност за "дипломатическата война", която ескалира.
БТА