подводница
подводница / / iStock/Getty Images
Превъоръжаването на румънската армия продължава с придобиването на нови подводници, съобщава „Defense Romania“.

Военноморските сили (ВМС) са най-ощетената военна структура по отношение на отделяните финансови средства досега. Поради тази причина министерството на националната отбрана поиска одобрението на парламента за закупуване на подводници.

Военното министерство очаква предварителното решение на парламента за започване на съответните процедури по отпускане на средства към няколко програми за модернизация, предназначени за румънските военноморски сили.

Русия ще въоръжи своите подводници с хиперзвукови ракети

Според официалния документ, с който „Defense Romania“ се запозна, сред проектите е програмата за придобиване на "Подводници срещу надводни и подводни заплахи“. Друга инициатива на ВМС, посочена в документа, е придобиването на кораби тип „миночистачи“. Същевременно ще бъдат модернизирани наличните ракетни катери.

Що се отнася до придобиването на подводници, министерството на отбрана посочва: "Програмата за модернизация се състои в придобиването на бойни способности срещу надводни и подводни кораби. За целта е необходимо оборудване на румънските военноморски сили с кораби от подводен тип, за да се постигне ефективност в областта на разузнаването и събирането на информация на оперативно и стратегическо ниво. Едновременно с това се цели изпълнението на бойни действия срещу вражески кораби и подводници, включително унищожаване, неутрализиране и възпиране на вражеските военноморски сили…“.

Следва да се отбележи, че одобрението на Парламента е необходимо за покупки, равни или по-големи от 100 млн. евро, съобщава „Defense Romania“.

Френски подводници „Scorpene“ за Румъния

Миналото лято Румъния подписа писмо за намерения с Франция за придобиване на поне две френски подводници от клас „Scorpene“. Румънските военноморски сили очакват с нетърпение тази придобивка.

Прогнозната стойност на сделката е приблизително 500 млн. евро. Експерти посочват, че Румъния ще се нуждае от поне три подводници.

Румъния вече не разполага с нито един действащ плавателен съд от този тип. Последната подводница, "Делфинул", е закотвена от 1996 г. насам.

Що се отнася до писмото за намерения относно закупуването на френски подводници клас „Scorpene“, следва да се отбележи, че те са от ново поколение, произведени от френската компания „Naval Group“ в сътрудничество с испанската „Navantia“.
Мароко, Индия, Бразилия, Чили и Малайзия също са закупили няколко подводници от този клас.
БГНЕС