Решението на Върховния съд на САЩ от края на юни, в резултат на което отделните щати могат сами да решават дали жените имат право на аборт, съживи този поляризиращ въпрос на много места по света. Румъния има болезнени спомени от забрана на абортите, наложена през 1966 г. от покойния комунистически диктатор Николае Чаушеску, която е придобила известност като Указ (Декрет) 770.

Румънското общество е по-скоро консервативно, семейните ценности и религията (преобладава православното християнство) са на голяма почит, но в същото време споменът за Указ 770 е направо „пресен“ – децата, които са се родили заради декрета, днес са в зряла възраст. Те дори си имат „име“ сред народа – „декреции“ (decretii).

Гугъл ще трие местоположението на потребители при посещения за аборт в САЩ

„Травмата от Указ 770 никога не трябва да се забравя. Това е предпоставка да не се върнете към онези времена“, написа в лична позиция на страниците на в. „Адевърул“ сенаторката от Национално-либералната партия (част от управляващата коалиция) Алина Горгиу, след като Върховният съд в САЩ обяви решението си.

"Струваше ми се, че никой не може да падне по-ниско на планетата от румънците", написа в социалните мрежи известният румънски журналист и коментатор Кристиан Тудор Попеску. Той с ирония коментира, че е "горд", че "американците ни следват".

Днес в Румъния живеят много хора, които са се появили на бял свят именно защото майките им не са успели да направят аборт, а също и медици, които помнят как е трябвало да следят жените и да докладват на партията и службите, ако някоя от тях се готви да прекъсне тайно бременността си. Споменът за икономическите трудности, за недоимъка, предизвикан от изхранването на много гърла, за страха, подозрителността, чувството за преследване и наблюдение все още е жив сред мнозина.

Колективната памет за Декрета от 1966 г. и за това какво се е случило след приемането му, е много силна все още, отбелязва пред румънската редакция на „Свободна Европа“ Оана Балуца, изследовател и известен писател в областта на равенството между половете. Затова, според Балуца, повечето политици, които са и законодатели, днес се въздържат да заемат ясна позиция по въпроса за абортите.

Преди десет години обаче двама румънски депутати от Либерално-демократическата партия предложиха законодателна инициатива, която да затрудни прекъсването на бременност. Сулфина Барбу и Мариус Дугулеску, подкрепени от близо 50 други членове на парламента, предлагаха да се създадат клиники за консултиране на "кризисни бременности", определени от тях като "внезапно осъзнаване на нежелана бременност". Проектът предвиждаше, че жена, която иска да направи аборт, трябва да бъде консултирана от специалист най-малко пет дни преди процедурата, която не може да бъде извършена без удостоверение за консултация от тези клиники, освен ако бременността не е животозастрашаваща. Законопроектът все пак бе отхвърлен през 2013 г., припомня румънската редакция на „Свободна Европа“.

МАЛКО ПРЕДИСТОРИЯ

Лошата история на абортите в Румъния започва през 1957 г., когато е издаден Указ 463, с който се легализира абортът при поискване, а една заблудена пропаганда, която говори за "еманципация на жените", го превръща в контрацептивен метод, припомня в. „Евениментул зилей“. Девет години по-късно, през 1966 г., Николае Чаушеску решава насилствено да увеличи раждаемостта, като подписва известния Декрет 770, с който забранява абортите. Резултатът е, че през следващите години абортите преминават в нелегалност, в резултат на което умират повече от 10 000 жени.

След като броят на учениците в Румъния се удвоява и възникват редица социално-икономически проблеми, свързани с отглеждането на децата, през 1972 г. излиза Указ 53, който узаконява абортите за всички жени над 40 години, които вече имат няколко деца. След революцията от 1989 г. декретът за забрана на абортите е отменен. През изминалите 23 години са се родили два милиона и половина деца, сочат официални данни, цитирани от „Адевърул“.

КАКВА Е СИТУАЦИЯТА ДНЕС?

Макар че законът в Румъния криминализира аборта след четиринадесетата седмица на бременността, редица болници не приемат да извършват прекъсване на бременност по желание, пише в. „Гъндул“. Според активисти за правата на жените това принуждава бременните да правят нелегални аборти, често на косъм от смъртта.

Раждаемостта в Китай падна до рекорден минимум

Румънското законодателство е неясно - лекарите имат правно основание както да предлагат услугата, така и да я отказват.

В. „Гъндул“ разказва историята на жена от Букурещ, която опитала да прекъсне бременността си в няколко болници и клиники.

"Опитах се, но отговорът на съответните лекари беше: "Не правя аборти, опитайте с друг", разказва тя. След като е препращана от едно място на друго и непрекъснато получава откази, бременността достига 14 седмици и жената трябва да задържи бебето.

РОЛЯТА НА РЕЛИГИЯТА

През 2019 г. 158 държавни болници са идентифицирани като отказващи да извършват аборти, потвърждава и сенатор Алина Горгиу. Тя отбелязва, че са били отказвани дори терапевтичните аборти, които се извършват, когато бременността застрашава живота на майката. Горгиу посочва, че броят на отказите нараства експоненциално по време на религиозни празници. Според нея в румънските болници се наблюдава ултрарелигиозно явление.

Около 81 процента от румънците са православни християни, 6,2 процента са протестанти, 5,1 процента са католици. Като нерелигиозни се определят 6,2 процента от гражданите на Румъния.

ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19 УСЛОЖНИ СИТУАЦИЯТА

По време на пандемията 200 жени не са получили подходящ аборт, информира центърът FILIA – неправителствена организация, която защитава правата на жените. Някои лекари и управители на болници отказват да прилагат процедурата поради религиозни убеждения или въз основа на свободата на съвестта.

„Лекарят може да има резерви и проблеми със съвестта“, казва пред в. „Гъндул“ Даниел Кориу, председател на Колегията на лекарите.

Андрада Чилибиу от центъра FILIA потвърждава това: „Лекарите имат право да откажат да прекъснат бременност при поискване. Те могат да посочат няколко причини“.

Така отново се стига до аборти в домашни условия, които поставят в риск здравето на жените. По данни на Националния институт за обществено здраве повечето домашни аборти са извършени в Букурещ, Клуж и Тимишоара.

„Не сме убедени, че абортите са се случвали само в тези три града, а по-скоро, че други болници в другите окръзи не регистрират такива случаи като предизвикани аборти“, отбеляза Андрада Чилибиу от FILIA.

Председателят на Колегията на лекарите Даниел Кориу посочва, че абортът е услуга срещу заплащане и не подлежи на възстановяване от националната здравна каса.

„В държавните болници, в които се извършват аборти при поискване, цената варира между 100 (около 40 лв.) и 1200 леи (473 лв.). В частния сектор разходите са много по-високи и достигат до 6000 леи (2365 лв.)“, каза пред „Гъндул“ Даниел Кориу. Според представени от него данни през първите шест месеца на 2020 г. в държавни болници са извършени над 3300 аборта, което е почти наполовина по-малко спрямо 2019 г.

ДРУГА ГЛЕДНА ТОЧКА

През 2012 г. Световната здравна организация алармира: почти половината от всички заченати в Румъния бебета са абортирани. Според данните към онзи момент на всеки 1000 бременности в утробата на майката са били убити 480 бебета. Румъния е била на първо място в Европа по брой на абортите, а всяка десета жена, която решава да направи аборт, е непълнолетна, пише в. „Евениментул зилей“.

По данни на Центъра за изчисления, здравна статистика и документация към министерството на здравеопазването в периода 1958-2008 г. в Румъния са били абортирани 22 178 906 деца, което е повече от цялото население на страната.

ПОЗИЦИИ НА ОСНОВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ

Румънската редакция на „Свободна Европа“ е потърсила мнение по темата за абортите от 12 народни представители, но едва шестима са отговорили на въпросите.

Ралука Туркан, която е бивш вицепремиер и министър на труда, а понастоящем заместник-председател на Национално-либералната партия (НЛП), е сред подписалите законопроекта преди десет години, затрудняващ прекъсването на бременност. Днес тя казва, че отношението ѝ към абортите е в съответствие с визията на нейната политическа група, а какво е личното й мнение по темата е „личен въпрос“.

Алина Горгиу, също от НЛП, която е временен председател на Сената, заявява, че "категорично" подкрепя правото на жената да решава "какво иска да прави".

"Моята позиция е много проста и категорична - жените имат основно право на автономия и телесно самоопределение“, отговори на „Свободна Европа“ Горгиу. „(…) всички, които имат съмнения и са на друго мнение, трябва да си припомнят историческия опит на Румъния и драмата на жените по време на комунистическия период, породена от Указ 770 от 1966 г.", добавя тя.

Председателят на Камарата на депутатите и на Социалдемократическата партия (СДП) Марчел Чолаку заяви, че всеки трябва да има свободата да взема решения. „Напълно разбирам чувствителността на някои консервативни райони по този въпрос, но всички трябва да сме наясно, че не можеш да принудиш една жена да задържи една нежелана бременност, особено ако това е причинено от трагедия като изнасилване", каза Чолаку.

Той добави, че забраната на абортите ще доведе до тайно практикуване на процедурата, което ще доведе до рискове за здравето на жените. „Решението не е в отказ от някакво право, а в това да увеличим шансовете на жената да си позволи да запази бременността си от морална, икономическа и образователна гледна точка. Освен това държавата е длъжна да провежда здравни и образователни кампании по този въпрос, за да не се налага младите жени да преживяват драмата на нежелана бременност", добави лидерът на най-голямата парламентарна партия.

В подкрепа на правото на жените сами да решават за здравето си и житейския си избор се обявиха и Дан Барна от "Съюз за спасение на Румъния" (ССР) и Ева-Андреа Шеп от Демократичния съюз на унгарците в Румъния.

За лидера на Алианс за единство на румънците (АЕР) Джордже Симион решението за прекъсване на бременност е "дълбоко морален въпрос“. "Трагедиите от онова време травмираха цели поколения“, припомни Симион.  „Слава Богу, решения със силата на закон могат да бъдат вземани само от парламента и би било по-добре, ако това остане така. Друг е въпросът какво стои в основата на тези решения и колко задълбочени са консултациите с обществото. Тук трябва да изясним ценностите, които все още пазим като държава и като народ, да се върнем към църквата и нейната роля (…), отговори Симион на запитването на „Свободна Европа“.

Миналата година обаче сенатор от неговата партия поиска при изслушването на бъдещия министър по въпросите на семейството да забрани сексуалното образование в училищата и абортите.

"Надявам се, че сте богобоязлив човек и ще блокирате деменцията на сексуалното образование в училищата, ще блокирате деменцията на аборта като средство за контрацепция“, заяви сенатор Дан Танаса от АЕР, който е председател на комисията за равни възможности, обръщайки се към предложената за министър Габриела Фиря от Социалдемократическата партия, писа в. „Гъндул“.

Габриела Фиря, която е бивш кмет на Букурещ и бе избрана за министър по въпросите на семейството, отговори така: „Ще се боря за правата на жените, за това те да решават и контролират собствения си живот, собственото си тяло. Ще се боря за това всички жени да имат достъп до качествени медицински услуги, консултации, напътствия, за да могат заедно със семействата си, с близките си, с изповедника си да вземат най-доброто решение в живота си. Подкрепям свободата на избор на всеки човек. И това не противоречи на огромното ми желание да увелича раждаемостта в Румъния. Не с риск и не по този начин, за да не се върнем към времена преди революцията".

След решението на Върховния съд в САЩ Габриела Фиря заяви в публикация във Фейсбук, че "никой не може да иска от една жена да роди или да умре", и добави, че такива ситуации ще възникват във всяко общество, което налага закон, забраняващ абортите.
БТА