/ БГНЕС
Раждаемостта в Китай е намаляла до рекорден минимум от 7,52 раждания на 1000 души през 2021 година, съобщи Националното статистическо управление, цитирано от ДПА.

За последен път показателят е бил на това равнище през 1978 година.

Китай започна да ваксинира децата от 3-годишна възраст

Общият брой на китайското население е 1,41 трилиона души, според разпространените данни. Ражданията са били с 11,5 процента по-малко до 10,62 милиона.

Отмяната на политиката за едно дете в страната с най-многобройно население в света доведе само до леко увеличение на ражданията през 2016 година. Статистическата служба посочи коронавирусната пандемия като една от причините за спада на новородените бебета.

Китай позволи на семействата да имат трето дете

Навиците на жените обаче също са се променили. Експерти отдавна сочат като причина високи жилищни цени, обучението и здравеопазването, както и намаляващото желание на хората да се женят.

От 80-те години на миналия век Китай започна строго да ограничава повечето семейни двойки да имат само едно дете. Тази политика беше налагана със заплахи за глоби и загуба на работа, което водеше до злоупотреби, включително принудителни аборти. Предпочитанието за раждане на момчета караше родители да убиват своите новородени момичета, което причини значителен дисбаланс в съотношението между половете.
 
БТА