Националният комитет за извънредни ситуации на Румъния, свикан на хибридно заседание от премиера Марчел Чолаку във вторник вечерта, реши да прекрати състоянието на епидемиологичен и биологичен риск, създаден от пандемията от КОВИД-19.

„Установено е, че коронавирусът вече не представлява извънредна ситуация за общественото здраве на територията на Румъния и състоянието на епидемиологичен и биологичен риск, генериран от пандемията, се прекратява“, гласи решението на комитета. 

То беше взето на базата на доклад, изготвен на петнадесетата среща на Комитета по извънредни ситуации на Световната здравна организация относно развитието на болестта, който подчертава тенденцията за намаляване на смъртните случаи, причинени от коронавируса, на хоспитализации и прием в интензивни отделения, както и високи нива на имунитет на населението към SARS--CoV-2.

Тези заключения бяха потвърдени от официалните позиции, публично приети от генералния директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, според който КОВИД-19 се е превърнал в здравен проблем, който вече не представлява извънредна ситуация за общественото здраве в международен план.
Мартина Ганчева/БТА