/ iStock/Getty Images
Повече от три десетилетия след румънската Революция от 22 декември 1989 г. политическите затворници, преследвани от тоталитарния режим, както и техните преки наследници вече могат да се възползват от съществени обезщетения за понесените страдания, съобщава сайтът Зиаре.

Миналата година държавата внесе редица допълнения в закона от 1990 г., който определя обезщетенията за лицата, преследвани политически след 6 март 1945 г., като включи в него и наследниците им от първа степен.

Съгласно нормативния акт наследниците ще получават по 700 леи (142 евро) месечно за всяка година, прекарана в затвора от техния родител. Изключения са децата, родени след излизането от затвора на родителя.

Например, ако един политически затворник е прекарал 15 години зад решетките, децата му, независимо от броя им, получават обезщетение от по 10 500 леи (2131 евро) месечно. Ако той е оставил вкъщи пет деца, които днес са живи, държавата плаща месечно 52 500 леи (10 654 евро) на семейството.

При прекарани 10 години в комунистически затвор децата на бившия политически затворник получават по 7000 леи (1420 евро) месечно, посочва изданието, като отбелязва, че преди тези изменения децата на преследваните от тоталитарния режим не са получавали парични компенсации.

Окръжните агенции за плащания и социална инспекция са започнали да плащат обезщетенията от март тази година на бенефициентите, които са внесли необходимата документация.

На национално ниво в момента има 29 000 бенефициенти, но се очаква броят им да се увеличи дори повече от двойно, тъй като все още не всички са научили за този закон, отбелязва сайтът.

Обезщетенията се изплащат от държавния бюджет, а бюджетният разход се оценява на над 700 милиона леи годишно.
БТА