/ БГНЕС
България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация, изтъкна българският президент при срещата си с Владимир Путин 
България е член на Европейския съюз и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с руския президент Владимир Путин днес в Константиновския дворец в Санкт Петербург.

Нашата втора среща за такъв кратък период е ясен сигнал за новата динамика в двустранните отношения, които се базират на дълбоки исторически, културни и духовни връзки, посочи Радев и допълни, че това е сигнал, че двете страни желаят да развият тези отношения интензивно и конструктивно на взаимноизгодна основа.

БГНЕС


Радев пред ТАСС: Икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива

Българският президент отбеляза добрите отношения на ниво правителство и на ниво парламенти на двете страни и посочи добрите отношения в областта на културата, науката образованието, туризма. Стратегически партньори сме в областта на енергетиката и имаме потенциал това сътрудничество да се задълбочава, каза българският президент.

БГНЕС

Знаете, че вече придобихме два руски реактора, това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор, коментира Радев.

Радев: Българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия

"В областта на газовите доставки и транзит също имаме дългогодишно партньорство. Искам по-подробно да ви запозная с това, че България продължава да модернизира и разширява своята газопреносна мрежа, с планове за изграждане на газоразпределителен център, газова борса, в ход е изграждането на интерконектори с нашите съседи", отбеляза той.

БГНЕС

Руският президент Владимир Путин посочи, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват и допълни, че започваме да използваме резервите за активизиране на двустранните ни отношения.
БТА