/ БГНЕС
В интервю за информационна агенция ТАСС президентът на България Румен Радев призова правителствата на България и Русия да материализират възстановения диалог на най-високо равнище, съобщава пресслужбата на българското президентство. Интервюто е дадено по повод предстоящото работно посещение на Радев в Русия за участие в Международния икономически форум в Санкт Петербург.
 
Убеден съм, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции - така както го развиват нашите западни партньори. Особено в енергийната сфера, при спазване на важни принципи като конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и - особено важно за България - на изгодна цена, каза Радев.
 
Президентът посочи, че още в първия ден на визитата си ще се срещне с президента на Руската федерация Владимир Путин, с когото през 2018 г. възстановиха диалога между България и Русия на най-високо равнище след десетилетно прекъсване.
 
"Този диалог трябва да се материализира от правителствата. Мисля, че с президента Путин споделяме това очакване", призова държавният глава и отбеляза, че втората среща на двамата в рамките на такъв къс срок внася нова динамика в двустранните отношения.
 
Радев припомни, че Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България в сферата на туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост и с ключово значение за доставката на енергийни ресурси и че страната ни внася руски енергийни продукти за милиарди левове. "Имаме добро сътрудничество в сферата на транзита на руски природен газ през България. В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ и газ от други източници през наша територия", каза Радев на въпрос за перспективата за продължаване на трасето на сегашния газопровод "Турски поток" през България.
 
В интервюто по повод проекта АЕЦ "Белене" Радев казва, че той неизбежен - в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За неговата реализация, обаче, са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки, допълни той.
 
Помолен да определи двустранните отношения по десетобалната скала, президентът подчерта, че отношенията между България и Русия са хилядолетни, а историческата ни връзка е много силна.
 
Запитан какво пречи на отмяната на режима на санкции, наложени от ЕС и Руската федерация, Румен Радев посочи, че условията за отмяна на санкциите, формулирани от Съвета на ЕС, са свързани с пълното изпълнение на споразуменията от Минск както от Русия, така и от Украйна.
 
В отговор на въпрос дали Русия действително представлява заплаха за сигурността на Европа и против кого е насочено разширението на НАТО, президентът отговори:
 
"Считам за погрешна парадигмата за гарантиране на сигурността на една държава за сметка на сигурността на друга държава. Такава формула води до нестабилност, недоверие и поражда рискове".
 
Той заяви, че: "Членството на страните от Западните Балкани в НАТО, което България подкрепя, цели да се овладее конфликтния потенциал в нашия сложен регион".
 
Радев добави, че присъединяването на Република Северна Македония към НАТО няма как да е заплаха за някого.
БТА