Кигали, Руанда
Кигали, Руанда / iStock/Getty Images
Руанда подписа днес споразумение за няколко милиона долара с Лондон, по силата на което ще приема на своя територия мигранти и кандидати за убежище от Обединеното кралство, съобщи днес Кигали по повод визита на британската вътрешна министърка Прити Пател, предаде Франс прес. 

"Руанда се радва на партньорството с Обединеното кралство, в рамките на което ще приема кандидати за убежище и мигранти и ще им осигурява законни начини за живот" на своя територия, заяви външният министър на Руанда Винсънт Бирута.

Анонсът беше направен няколко часа преди британският премиер Борис Джонсън да обяви нови мерки за борба с незаконната имиграция, която той определи за свой приоритет след Брекзит, отбелязва Франс прес.

Джонсън: Западът ще разработи аналог на плана „Маршал” за Украйна

От месеци Джонсън и правителството му се опитват да сключат споразумения с трети страни, в които да изпращат незаконните мигранти. Като възможни дестинации бяха обсъждани Гана и Руанда, но през януари Гана категорично отказа да подпише такова споразумение.

В споразумението между Обединеното кралство и Руанда е предвидено, че Руанда ще получи до 120 милиона британски лири (144 милиона евро), задължавайки се да интегрира пристигналите мигранти в общности на своя територия.
БТА