Роз Савидж се отказа да прекоси Тихия океан с гребане
Роз Савидж се отказа да прекоси Тихия океан с гребане / Снимка: БГНЕС
Британката Роз Савидж, която се опитваше да стане първата жена, прекосила Тихия океан с гребане, бе принудена да се откаже само на 160 км от калифорнийския бряг и бе спасена от хеликоптер на бреговата охрана, след като лодката й се преобърна, предаде ДПА.

Тя бе откарана във Форт Браг за медицински изследвания. 24 часа преди това тя отказвала да бъде спасена и настоявала да продължи до Хавай, където бе предвидена първата спирка в програмата й. Неин представител заяви, че тя се чувства добре, само е премръзнала и има лека рана на главата, и е готова да поднови опита си веднага щом времето позволи. 38-годишната Савидж, която е войнствена природозащитничка, искаше с рекорда си да привлече общественото внимание към замърсяването на морските води.

Савидж отплава от Кресънт сити, Калифорния, на 12 август, след което бе сполетяна от поредица бури. Вълните, високи 4,5 м, преобърнали на четири пъти седемметровата й лодка и откъснали котвата. Ако бе успяла, щеше да е първата жена, прекосила сама Пасифика с гребане, пише БТА. Планът бе да измине разстоянието от 10 800 км на три етапа и да стигне до Австралия през 2009 г. Савидж не е новак – тя вече е прекосила Атлантическия океан с осемметров скиф за 103 дни.