/ iStock/Getty Images
Рекорден брой хора са починали в САЩ миналата година - над 3,3 милиона.

Заболяването КОВИД-19, причинявано от новия коронавирус, е било третата най-разпространена причина за смърт на хора в страната, предадоха световните агенции, като се позоваха на федерална агенция.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията съобщиха в публикуван днес доклад, че броят на смъртните случаи в САЩ се е увеличил миналата година с близо 16 процента спрямо предходната. Ръст не е бил регистриран от 2017 г.

Никога в историята толкова много хора не са умирали за една година в САЩ. Над 3,3 милиона човека са починали през 2020 г. в страната с население от около 330 милиона души.

Смъртните случаи от КОВИД-19 са били 375 хиляди (те вече са над 550 хиляди и САЩ са на първо място в света по този показател). Това нарежда причиняваното от коронавируса заболяване на трето място сред причинителите на смърт в САЩ след сърдечните заболявания и рака.

Като дял от населението най-много смъртни случаи е имало сред чернокожите, индианците и коренното население на Аляска. Пропорционално, от КОВИД-19 са починали най-много представители на латиноамериканската общност.
БТА