Разследват президента на Коста Рика за злоупотреба с власт
Разследват президента на Коста Рика за злоупотреба с власт / netinfo

Главният прокурор на Коста Рика започна разследване по обвинение в злоупотреба с власт срещу президента на страната Оскар Ариас Санчес и министъра на околната среда, енергетиката и телекомуникациите Роберто Доблес Мора, съобщи Франс прес, като се позова на съдебни източници.

Конкретен повод за решението на главната прокуратура е президентски указ, с който експлоатацията на златни мини в северната част на страната от компанията "Индустриас инфинито" представлявала "обществен и национален интерес". По силата на президентския указ на "Индустриас инфинито", която е филиал на канадската компания "Ванеса Венчърс" бе разрешено да изсече 262 хектара гори покрай границата между Коста Рика и Никарагуа. Проектът предизвика острата реакция на организациите за защита на околната среда.

Върховният съд на страната нареди вчера разрешението за осъществяване на проекта на "Индустриас инфинито" да бъде незабавно суспендирано. Оскар Ариас Санчес, който е лауреат на нобеловата награда за мир за 1987 г., обяви опазването на околната среда за един от основните приоритети на своето управление, посочва АФП. Според противниците на проекта на "Индустриас инфинито" добивът на злато в северния граничен район ще доведе до изчезване на значителни площи гори и до замърсяване на подпочвените води с токсични вещества, в това число и цианиди.