Разследват авиокомпания заради инцидент с бивш индийски президент
Разследват авиокомпания заради инцидент с бивш индийски президент / снимка: Sofia Photo Agency

Индия поиска американската авиокомпания "Континентъл Еърлайнс" да бъде проучена и да даде обяснение защо на 24 април тази година е претърсила бившия индийски президент Абдул Калам, съобщиха официални лица, цитирани от ДПА.
   
Индийският министър на гражданската авиация Прафул Пател заяви пред парламента, че министерството му е настояло авиокомпанията да обясни претърсването на Калам.
   
Пател допълни, че не само ще предприеме действия срещу авиокомпанията, но ще разговаря с външно министерство, за да повдигне въпроса и по дипломатически път.
  
"Претърсването на бившия президент е абсолютно непростимо и е извън законите на нашата страна", отбеляза Пател, цитиран от БТА.
   
Според вътрешния протокол, настоящи и бивши президенти са в списъка от много важни лица, които са освободени от претърсване и проверки за сигурност. Калам е бил напълно претърсен, а охраната на "Континентъл Еърлайнс" е поискала от него да си събуе обувките на летище "Индира Ганди" на 24 април тази година преди да се качи на полет за САЩ.
   
Случаят бе разгласен днес след като сътрудници на Калам съобщиха за инцидента на местни новинарски канали.
   
Индийските законодатели осъдиха случилото се и отбелязаха, че докато персоналът, който е участвал в инцидента, не бъде подведен под отговорност, полетите на авиокомпанията трябва да бъдат спрени.
   
Говорителка на авиокомпанията "Континентъл Еърлайнс" е описала претърсването като "нормална процедура за сигурност", посочва индийската официална агенция ПТИ.
   
Калам, който е известен ядрен учен, е бил президент на Индия от 2002 г. до 2007 г., посочва ДПА.