Разпространиха видеозапис от атентата на Андерш Брайвик в Норвегия
Разпространиха видеозапис от атентата на Андерш Брайвик в Норвегия / снимка: БГНЕС, архив

Норвежка обществена телевизия Ен Ар Ко (NRK) разпространи за първи път видеозапис, на който крайнодесният екстремист Андерш Брайвик паркира заредения с експлозиви микробус, който избухна на 22 юли 2011 г. в Осло и отне живота на осем души, предаде Франс прес.

Направеният от охранителните камери запис показва как бял микробус паркира до сградата, където се намират службите на министър-председателя. После шофьорът, облечен в униформа, слиза и се отдалечава с едри крачки.

Видеото, което се коментира от дежурил в злополучния ден агент по сигурността, показва също от различен ъгъл експлозията на близо еднотонната бомба, убила осем души и ранила няколко десетки.

На записа се вижда също как Брайвик потегля с друг автомобил (сив Фиат), с който после отива на остров Ютьоя. Там той застреля 69 души, предимно млади хора от младежката организация на Норвежката работническа партия. Кадри от атентата бяха разпространени по време на процеса, но за първи път се излъчват за широката публика, предава БТА.

На 24 август Брайвик получи най-тежката според норвежкото законодателство присъда от 21 години затвор, която може да бъде удължена безсрочно, ако осъдения е смятан за опасен.

В норвежкия парламент продължават изслушванията, свързани с извършените от Брайвик терористични актове. Депутатите изслушват министрите, които отговарят за сигурността в страната, но не успяха да предотвратят трагедията, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Очаква се на днешните изслушвания да се яви и премиера Йенс Столтенберг. Никога досега норвежки действащ премиер не е давал обяснения пред депутатите.

Водачът на парламентарната "Комисия 22 юли" Андерш Амундсен отбеляза, че за Столтенберг няма да се правят отстъпки - той ще отговаря на въпроси, като и останалите.