Размяна на пленници между Израел и Хизбула
Размяна на пленници между Израел и Хизбула / netinfo

Израел и радикалната ливанска групировка Хизбула са постигнали споразумение за размяна на пленници, съобщава египетския вестник "Ахрам".

Според "достоверни източници" на вестника, преговорите са се водили с германски посредници. Двете страни се договорили размяната да се извърши след три седмици.

Вестникът твърди, че първо ще бъдат освободени двамата израелски войници - Ехуд Голдвасер и Елдад Регев - които бяха отвлечени на 12 юли. Това ще стане, след като Хизбула получи от германските посредници твърди гаранции, че на следващия ден

Израел ще предаде на Хизбула ливански военнопленници, чиито имена са посочени в списък, представен от шиитската групировка.

Вестник "Ахрам" твърди, че има напредък и в преговорите за освобождаване на ефрейтор Гилад Шалит, който бе отвлечен от палестински екстремисти, съобщи ИТАР-ТАСС. Според АФП размяната на пленници между Хамас и Израел ще зависи от успеха на размяната между Хизбула и Израел.

През 2004 г. германски посредници успяха да уредят размяната на четирима израелци, отвлечени от Хизбула, срещу освобождаването на 400 арабски затворници, държани в израелски затвори, посочва АФП.