Разкриха план за отвличането на синовете на колумбийския президент
Разкриха план за отвличането на синовете на колумбийския президент / снимка: БГНЕС

Колумбийската полиция разкри план за отвличането на двамата синове на президента Алваро Урибе от леви екстремисти, които искали да ги разменят за арестувани свои съратници, предаде ДПА, позовавайки се на местни медии.

Планът бил разкрит през уикенда след ареста в Южна Колумбия на 10 предполагаеми членове на Революционните въоръжени сили на Колумбия /ФАРК/. Те имали задача да отвлекат Томас и Херонимо Урибе и да ги отведат в провинция Какета или провинция Уила по заповед на лидерите на ФАРК .

Алваро Урибе прекъсна посредничеството на венецуелския президент Уго Чавес, който работеше за т.нар. "хуманитарен обмен" на близо 50 заложници на колумбийските леви екстремисти срещу 500 бивши членове на ФАРК в различни затвори на Колумбия, припомня ДПА. Колумбийският президент създаде специална зона за преки преговори и размяна на заложниците.

Сред държаните от ФАРК са Ингрид Бетанкур, бивш кандидат за президент на Колумбия, която има и френско гражданство, и трима американски пилоти, работили по договор с колумбийското правителство.