Разграбиха още едно древно селище в Сирия
Разграбиха още едно древно селище в Сирия / Нова тв

Паметници от византийската епоха в древното селище Ал Бара в северозападна Сирия са били сериозно повредени от грабители и обстрел, съобщи сирийската служба по антиките, цитирана от ДПА.

„Ислямска държава" разруши Триумфалната арка в Палмира

Снимки, публикувани от Сирийския департамент по античните находки и музеите показват, че са повредени характерните гробници с пирамидални покриви в селището Ал Бара. Има и разбити саркофази. "Смятаме, че зад подобни актове в селището Ал Бара в Джабал аз Зауйя стоят предимно трафиканти", заяви Маамун Абдулкарим, главен директор на департамента.

Разграбиха още едно древно селище в Сирия
netinfo

Според информация на департамента по античните находки и музеите, древната зидария е била извадена с цел да се използва за незаконни строежи наблизо. При рушенето очевидно са използвани експлозиви и тежки машини. Саркофазите са били нарочно вандализирани, добави департаментът.

Ислямска държава продължава да руши в Палмира

Активисти в Северозападна Сирия и Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) отбелязаха, че обектите са били бомбардирани няколко пъти през последните месеци от силите на режима и от руски самолети. Последният удар е бил нанесен преди 10 дни от руски самолети, защото Ал Бара е под контрола на ислямистки бунтовнически отряди, подчерта ръководителят на неправителствената организация Рами Абдул Рахман.

Разграбиха още едно древно селище в Сирия
netinfo

Общо 17 души, включително 4 деца, са загинали на 25 август след като правителствените сили са хвърлили варелна бомба над града, добавя СЦНПЧ. Останките на Ал Бара, които се намират сред маслинени и черешови дръвчета в северозападните възвишения Джабал аз Зауйя, са едно от 40-те изоставени византийски селища, обявени за обекти на световното културно наследство от ЮНЕСКО. Някои от тях са изключително добре запазени. В съседната Серджила двуетажни сгради още стоят, липсват им само покривите. Причината да бъдат изоставени е неизвестна, макар че според някои твърдения тя се крие в промяната на търговските пътища.

"Ислямска държава" взриви храм на 2000 години в Палмира

Според ЮНЕСКО селищата дават изключителна възможност да научим повече за начина на живот в селищата от късноантичния и византийския период. Много археологически обекти обаче бяха повредени при продължаващия четири години конфликт в Сирия. Главните храмове, гробници и триумфалната арка на древния град Палмира, най-известният монументален комплекс на страната, бяха взривени от екстремисти от "Ислямска държава" след превземането им през май.

Източник: БТА