Райс се сбогува със сълзи с Държавния департамент
Райс се сбогува със сълзи с Държавния департамент / БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс, развълнувана и просълзена, се сбогува със служителите от Държавния департамент под аплодисментите на стотиците дипломати, които бяха дошли да я изпратят във фоайето на министерството. "Вие винаги ще имате място в моите мисли, в молитвите и в сърцето ми", каза тя с глас, пресекващ от емоции, в края на кратката си реч, посветена на защитата на демокрацията в света. След това тя слезе по стълбите, за да се ръкува с досегашните си подчинени, да размени целувка с някои от тях и да позира за снимки за спомен.

Райс излезе от сградата през главния вход за първи път от четири години. Държавният секретар досега винаги използваше строго охраняваните изходи в подземието, отбелязва Франс прес.

Райс и дипломатите следваха традицията в Държавния департамент, според която ръководителите на американската дипломация биват приветствани при пристигането и при напускането им от целия персонал в огромния вестибюл на централния вход. Макар че остава на поста до вторник по обед, когато президентът Барак Обама встъпва в длъжност, Райс няма да се връща повече в Държавния департамент. Тя остави на бюрото си бележка за добре дошла, адресирана до Хилари Клинтън, която се очаква в Държавния департамент в сряда сутрин. Райс ще остане през уикенда заедно със семейството и близките на Джордж Буш в резиденцията Кемп Дейвид.

Най-близките й сътрудници, които организираха за Райс неофициално прощално празненство в тесен кръг, й подариха собственото й кресло от кабинета на държавния секретар, съобщи говорителят Шон Маккормак, който също сдаде поста.

На последната си пресконференция тя поздрави журналистите и подчерта значението на свободния печат, като вметна, че е призовала израелските лидери да улеснят работата на журналистите в Газа, където израелската армия наложи информационна блокада.

Прощалната й реч бе отглас на оптимистичното встъпително слово на Джордж Буш на церемонията за полагане на клетва през 2005 г., когато той обеща "да се бори за свобода във всяка страна с върховната цел да сложи край на тиранията в нашия свят", предаде Асошиейтед прес. Според нея собствената й история на първата чернокожа жена държавен секретар, показва колко много са постигнали САЩ, превръщайки своето етническо, религиозно и расово разнообразие в катализатор на социален прогрес. "Затова аз знам, че свободата ще се разпространява, докато настъпи денят, когато нито един мъж, жена и дете по света няма повече да живее в тирания", заяви тя. "Американците вярват в това. Ние вярваме в това не защото мислим, че е разпространяването на свободата е лесно, а защото знаем, че е необходимо", каза Райс, цитирана от ДПА.