Райс критикува Путин за концентрацията на власт
Райс критикува Путин за концентрацията на власт / netinfo

Американският държавен секретар Кондолиза Райс разкритикува прекалената концентрация на власт в Русия в ръцете на президента Владимир Путин, предаде Асошиейтед прес.

Правителството на Путин е съсредоточило толкова много централна власт, че това може да подкопае обвързаността на страната с демокрацията, подчерта Райс пред репортери в Москва след среща с правозащитници. Тя се аргументира, че липсата на балансиращи институции срещу властта на президента е проблематична за демократичното развитие на всяка държава.

Всички се съмняват, че съдебната власт в Русия е напълно независима, отбеляза още Райс. Тя освен това постави под въпрос независимостта на електронните медии и реалната власт на парламента. За момента няма коментар на изявлението на американския държавен секретар от страна на Кремъл.

Кондолиза Райс, която в тийнейджърските си години е била състезателка по фигурно пързаляне, посети по-късно през деня ледена пързалка в Москва.

Райс бе посрещната с шумни аплодисменти от пързалящите се деца и младежи на възраст между 7 и 17 години. Тя обаче не обу кънки, за да покаже на какво е способна.

Райс станала състезателка по фигурно пързаляне на 12-годишна възраст. Тя обаче се отказала, когато станала на 17 години - в края на първата си година в университета, когато осъзнала, че не иска вече да пропуска излизанията с приятели, за да става за тренировки в 5 ч. сутринта.