Япония и Русия се скараха заради рибар
Япония и Русия се скараха заради рибар / netinfo

Японското външно министерство поиска от Русия незабавно да върне задържания японски риболовен кораб и екипажа му и да изплати компенсации за нанесените щети. Министерството протестира днес пред посолството на Русия в Токио във връзка със задържането на японския риболовен кораб и раняването на един от рибарите, който според съобщения в японските средства за информация е починал.

Руското посолство отхвърли протеста като "неприемлив", тъй като причината за инцидента е нарушаването на руските териториални води от японския риболовен кораб и опитът му да избяга от руските гранични катери.

4,9-тонният японски риболовен кораб с четири души на борда се намирал в спорните води между Япония и Русия, когато руски граничен катер открил огън, съобщи представител на японската брегова охрана. "Получихме съобщение, че срещу кораба е стреляно и един от четиримата риболовци е загинал", уточни той. Руснаците са откарали японския кораб и екипажа на един от четирите острова, за които двете страни отдавна спорят. Русия ги нарича Южни Курили, а Япония - Северните територии.