Ядрените централи в Китай са безопасни, населението е заплашено от епидемии
Ядрените централи в Китай са безопасни, населението е заплашено от епидемии / cнимкa: БГНЕС

Китай провери и потвърди безопасността на ядрените реактори след земетресението, което отне живота на 50 хил. души, предаде агенция Синхуа. Ядрените централи на Китай са „потвърдено безопасни и под контрол след внимателна проверка“, съобщи агенцията, цитирайки правителствени източници.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че има голяма опасност от разпространяване на масови епидемии в провинция Съчуан в Китай като последствие от разрушителното земетресение. „Нужни са действия, за да се предотврати риска от избухване на епидемии в засегнатите от земетресението райони, където липсва прясна вода и условията за живот във временни жилища са благоприятни за разпространението на болести“, се казва в изявление на СЗО.

Китайският президент Ху Цзинтао изрази благодарността си до чуждите страни и хора, които предложиха помощта си след разрушителното земетресение. „От името на Централния комитет на Китайската комунистическа партия, Държавния съвет и Централната военна комисия, изказвам сърдечните си благодарности на чуждите правителства и международните приятели, които съдействаха за спасителните дейности“, каза той, цитиран от агенцията.

Френски товарен самолет с 80 тона помощи за пострадалото от труса на 12 май население на китайската провинция Съчуан кацна тази сутрин на летището в град Чънду, предаде АФП. Самолетът превозва палатки, платнища, одеала, лекарства и кухненски пособия на стойност 380 000 евро.

По време на спасителната операция в китайската провинция Съчуан изпод рухнали от земетресението сгради са извадени досега 33 434 души. Това сочат данни на щаба по ликвидирането на последиците от бедствието, огласени снощи от агенция Синхуа, цитирана от ИТАР-ТАСС. Над 4,8 млн. лишени от дом са настанени във временни убежища. От момента на първите разрушителни земни трусове досега е оказана медицинска помощ на близо 150 000 души.