Пътен полицай спрял нападателя от Аризона часове преди стрелба
Пътен полицай спрял нападателя от Аризона часове преди стрелба / снимка: Reuters, архив

Стрелецът, който откри безразборната стрелба в Аризона, при която бяха убити шест души и ранени 14, е бил спрян от полицай три часа преди инцидента, тъй като минал на червено с колата си.

Полицаят, който го спрял, му поискал документите и ги проверил, но не намерил причина да го задържа за нарушението и го пуснал да си върви. Полицаят е спрял 22-годишният Джаред Лофнър, срещу когото са повдигнати обвинения за убийства и опит за убийства, включително на американски конгресмен, в 7.30 ч. сутринта. Документите му са били редовни и той го пуснал да си върви, след като му отправил устно предупреждение да нарушава правилника за движение. не се съобщава къде е станало това.

Малко след 10.00 ч. същия ден Лофнър изстреля целия пълнител с 31 патрона от своя пистолет Glock в събралата се тълпа хора, дошли за срещата с конгресмена от Аризона, представителката на Демократическата партия Габриел Гифърдс, допълва БГНЕС. Самата тя бе ранена в главата и е в критично състояние, като се бори за живота си. Сред убитите е и 9-годишно момиченце.