Първи смъртен случай от свински грип в Австрия
Първи смъртен случай от свински грип в Австрия / снимка: БГНЕС

Италианско момиче на 11 години е починало от грипа H1N1 в Инсбрук, което е първият регистриран смъртен случай, откакто в Австрия беше обявена грипна епидемия, предаде Франс прес. Момичето е починало в болницата, където било лекувано. То било хоспитализирано на 23 октомври със симптоми на свински грип, установени от общопрактикуващ лекар. В последните дни състоянието на пациентката се влошило рязко и тя била поставена на изкуствено дишане поради дихателни проблеми.

Междувременно АФП съобщи, че полският премиер Доналд Туск е изпратил писмо да шведското председателство на ЕС и до председателя на Европейската комисия с призив за незабавни мерки на ниво Европейски съюз за оказване на помощ на Украйна, където смъртните случаи от грипната епидемия достигнаха 67, пише БТА.

Туск предлага ЕС да помогне на Украйна чрез изпращане на медикаменти и други медицински материали. Близо четвърт милион украинци, главно в западните райони, са болни от грип, като 15 хиляди от тях са хоспитализирани, съобщават здравните власти.