Путин разкритикува отстраняването на руските лекоатлети от Игрите в Рио
Путин разкритикува отстраняването на руските лекоатлети от Игрите в Рио / Guliver/Getty Images

Руският президент Владимир Путин определи като несправедливо решението за отстраняването на всички руски лекоатлети от летните Олимпийски игри в Рио, предаде ТАСС. Той изрази надежда, че ще има съответна реакция от страна на Международния олимпийски комитет.

Вчера на заседание във Виена Международната асоциация на федерациите по лека атлетика (ИААФ) остави в сила решението си състезателите на Русия по лека атлетика да не участват на предстоящите олимпийски игри в Рио де Жанейро през август заради случаи на употреба на допинг и нарушение на правилата.

"Разбира се, че това решение е несправедливо", каза Путин на среща в Санкт Петербург с директорите на водещи информационни агенции.

Изключиха Русия от леката атлетика

Путин напомни за общопризнатите принципи, съгласно които отговорността трябва да бъде винаги персонифицирана. "Ако някой от вашето семейство извърши нарушение на закона, да не би да е справедливо да се привличат под отговорност всички членове на семейство? Така никога не се постъпва", каза руският президент.

Той подчерта, че хора, които нямат отношение към нарушенията, не трябва да страдат заради другите, защото това просто "не се вписва в рамките на цивилизованото поведение".

"Ние сами се възмущаваме, когато се сблъскваме с проблеми с допинга и сами се стараем да ги пресечем, да накажем виновните, но "чистите спортисти" защо трябва да страдат", каза Путин.

Вадят Русия от всички международни лекоатлетически състезания?

Той увери, че след решението на ИААФ Русия няма да се обиди и да се откаже от борбата с допинга, а напротив ще я усили.

Говорейки за спорт Путин каза, че завижда на онези, които са успели да постигнат резултати в йогата, предаде ТАСС. Президентът каза, че предпочита да гледа йога отстрани и призна, че понякога като гледа йога занимания, не може да повярва на очите си какви неща вижда.

Източник: БТА