Пуси райът продължават борбата, вече не като група
Пуси райът продължават борбата, вече не като група / БГНЕС

Двете наскоро освободени музикантки от пънк-групата "Пуси райът" обещаха да продължат борбата си в защита на правата на човека, но вече от свое име, а не като група, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Със сигурност ще продължим политическата си дейност, но сега ще се концентрираме върху проект за правата на затворниците", обяви Надежда Толоконникова на пресконференция в Сингапур. Тя подчерта, че те вече ще действат не като група, а със имената си.

Надежда Толоконникова и Мария Альохина са в Сингапур на първото си посещение извън Русия след освобождаването си от затвора. Те участват в конкурса за азиатско модерно изкуство "Пруденшъл ай" (Prudential Eye) заедно с още 20 конкуренти. Наградата за първо място във всяка категория е 20 хиляди долара, а наградата за големия победител в конкурса е 30 хиляди долара.

През февруари 2012 година "Пуси райът" разпространиха видеоклип, показващ как групата пее "пънк молитва" срещу президента Владимир Путин в катедралата "Христос Спасител" в Москва, припомня БТА. Три от петте членки на групата бяха осъдени на по 2 години затвор. Екатерина Самуцевич беше освободена през октомври, а Толоконникова и Альохина почти излежаха присъдите си, преди да бъдат амнистирани през декември.

Клипът им беше избран за участие в категорията "дигитално видео".

Толоконникова каза, че ако получат награда, тя ще бъде използвана за проекта им за защита на правата затворниците. Тя и Альохина се пошегуваха, че ако групата спечели, част от заслугата ще е на руското правителство. "Пуси райът" се сдобиха със световна известност едва след ареста си, отбелязва Франс прес.