Протестите в Мианма са ограничени
Протестите в Мианма са ограничени / netinfo

Режимът в Мианма успя да ограничи продемократичните протести, предадоха световните агенции. Властите са арестували през нощта стотици хора. Сред тях е говорителят на опозиционна партия.

За разлика от предишните дни, улиците на Янгон останаха спокойни и почти безлюдни рано тази сутрин. Полицаи и войници ги държат под контрол и пускат предупредителни изстрели, за да разпръснат малобройните демонстранти. Магазините и обществените паркове са затворени.

Будистките монаси, които бяха в основата на мирните продемократични протести, останаха затворени зад заключените врати на манастирите.

Интернет връзките бяха възстановени в Мианма. Потребителите в страната вече имат възможност да разглеждат местни уебсайтове и да изпращат имейли до чужди страни.

Интернет връзките в Мианма бяха прекъснати вчера, както се смята, за да не стигнат картините на насилственото потушаване на продемократичните протести до външния свят, отбелязва Ройтерс. Снимките и видеоматериалите, разпространени в мрежата от граждани на Мианма, изиграха важна роля за острата ответна реакция на международната общност.

Мианма се извини на Япония за смъртта на 50-годишния журналист Кенджи Нагаи, предаде Ройтерс.

На среща с японския си колега Масахико Комура в централата на ООН в Ню Йорк министърът на външните работи на Мианма Нян Вин изрази дълбоко съжаление за убийството на журналиста. Демонстрациите започват да утихват и ние също искаме да проявим сдържаност, отбеляза той.

Нян Вин заяви, че протестите са били организирани от чуждестранни елементи и нарочно е било направено така, че да съвпаднат с годишната среща на Общото събрание на ООН, предаде ИТАР-ТАСС.

Специалният пратеник на световната организация за Мианма Ибрахим Гамбари вече е на път за страната. Сингапурският външен министър Джордж Ео изрази надежда в тази връзка режимът в Мианма да прояви сдържаност, докато Гамбари е на посещение.