Протести в Германия и Рим срещу намаляването на бюджетните разходи
Протести в Германия и Рим срещу намаляването на бюджетните разходи / снимка: БГНЕС

Противниците на плана за ограничаване на бюджетните разходи, приет от германското правителство, днес провеждат улични демонстрации в два града в страната, докато канцлерът Ангела Меркел продължава да твърди, че предложените мерки са жизнено необходими, съобщава ДПА.

В Щутгарт демонстрантите излязоха с плакати, настояващи да бъде увеличен данъкът на хората с най-високи доходи вместо да се намаляват социалните помощи.  Протестът е организиран от синдикатите под мотото "Това Не Е Социална Справедливост", пише БТА.

Подобни демонстрации са планирани за днес следобед и в Берлин.

В интервю, което ще бъде публикувано утре в неделното издание на вестник "Билд" Меркел отхвърля обвиненията, че чрез мерките се налагат несправедливи ограничения на по-бедната част от населението.

Хиляди демонстранти участваха днес в Рим в протест срещу плана за съкращаване на бюджетните разходи, разработен от правителството на Силвио Берлускони, предаде ДПА.   

Работници, студенти и поддръжници на опозиционните партии бяха сред участниците в демонстрация, организирана от най-големия синдикат в страната - Обща италианска конфедерация на труда. Мнозина от протестиращите са пристигнали от провинцията, съобщават италианските медии.

В края на май правителството на Италия оповести план, според който през 2011-2012 г. трябва да бъдат спестени 24 млрд. евро (29,8 млрд. долара) с цел ограничаване на бюджетния дефицит на страната, припомня ДПА.

Планът включва значителни съкращения в държавния сектор, както и намаляване на разходите в сфери като пенсиите, здравеопазването и културата.