Промениха основния закон в Туркменистан
Промениха основния закон в Туркменистан / netinfo

Според публикувани в Турменистан промени в Конституцията на страната временно изпълняващият длъжността президент Гурбангули Бердимухамедов има право да се кандидатира в изборите за държавен глава, предаде ИТАР-ТАСС.

Агенцията посочва, че обнародваният конституционен закон за допълнения и промени в основния закон на Туркменистан е бил приет на заседание на Народния съвет след 15-минутно обсъждане.

Освен това единодушно е бил одобрен конституционен текст, че при невъзможност президентът да изпълнява функциите си за временен държавен глава до изборите се определя председателят на съвета на министрите. Тъй като президентът на Туркменистан е и премиер, това означава, че за изпълняващ длъжността президент се назначава вицепремиерът.

От конституцията е отпаднал текстът, че временният президент не може да се кандидатира в изборите, тоест вицепремиерът Гурбангули Бердимухамедов, който пое функциите на починалия Сапармурат Ниязов, може да участва в изборите за нов държавен глава, насрочени за 11 февруари 2007 г.