/ iStock/Getty Images
Огромни количества дъжд се изсипаха тези дни над Швейцария и нивото на реките опасно се вдигна, а столицата Берн се готви за евентуални наводнения и поставя плаващи диги, предаде Франс прес.

Пороите бяха особено обилни в Централна Швейцария, например в Берн, където реката, течаща край града, достига равнища около критичното. Столицата се готви за най-лошото и поставя плаващи диги в редица квартали. В зоната около Рейн ситуацията също е напрегната. Спряно е корабоплаването в района на Базел, на места са забранени разходките покрай брега, съобщи швейцарската телевизия Ер Те Ес.

Спасители търсят 27 изчезнали при свлачищата в Япония

Заради валежите се покачва и нивото на езерата, например на езерото Тун, властите се мъчат да регулират водното равнище.

В Централна Швейцария на места се стигна до евакуация, в частност бе евакуиран скаутски отряд. Има пострадали пътища и жп линии.

Редица туристически пътеки в района на селището Оберрикенбах са затрупани от свлачища и неизползваеми, информира швейцарската осведомителна агенция А Те Ес.

Времето в региона изглежда ще остане слънчево, но в понеделник се очакват нови облаци и дъждове, на места даже бури - отначало покрай планините, а надвечер и другаде.

Според националната метеослужба водата, изляла се над Швейцария през последните три дни, би била достатъчна, за да се напълнят Ньошателското езеро и Езерото на Четирите кантона, както и половината от Цюрихското езеро. 
БТА