Произнасят присъдите на обвинените за атентатите в Мадрид през 2004 г.
Произнасят присъдите на обвинените за атентатите в Мадрид през 2004 г. / netinfo

Испански съд ще произнесе присъдите на обвинените за влаковите атентати в Мадрид през 2004 г., предаде Асошиейтед прес.

Състав от трима съдии ще обяви присъдите след почти петмесечно изслушване на свидетелски показания на стотици очевидци, излагане на аргументи от над 40 адвокати и спорадично обявяване на гладна стачка от някои от 28-те обвиняеми, отбелязва АП.

Обвиняемите са предимно араби, живеещи в Испания, но има и испанци. Мъжете са обвинени в извършване на заговора в знак на преданост към групировката Ал Каида и нейния лидер Осама бин Ладен.

Всеки от осемте главни обвиняеми може да получи присъда от почти 39 000 години, ако бъде обявен за виновен по всички обвинения, въпреки че според испанското законодателство те не могат да прекарат повече от 40 години зад решетките, отбелязва АП.

Атентатите бяха извършени срещу четири пътнически влака, които пристигаха в центъра на столицата от работнически предградие сутринта на 11 март 2004 г. Те отнеха живота на 191 души, сред които и четирима българи.

Двугодишното следствие заключи, че групировката, извършила атентатите, е била вдъхновена от Ал Кайда, но не е имала пряка връзка с нея и не е била финансирана от терористичната мрежа на Осама бин Ладен.