/ БГНЕС
ЕС и Германия размениха демокрация, върховенство на закона и европейска перспектива за Балканите срещу литий. В Сърбия няма независими институции или медии с национален обхват, няма място за критично гражданско общество. Това написа проф. Флориан Бийбър, директор на Центъра за история и политика на Югоизточна Европа в университета в Грац, в социалната мрежа "Х", предава NOVA. 
 
Коментарът му идва, след като вчера беше подписан меморандум за разбирателство между ЕС и Сърбия за стратегическо партньорство за устойчиви суровини, вериги за производство на батерии и електрически превозни средства. Документът беше парафиран в Белград между Сърбия и ЕС в присъствието на сръбския президент Александър Вучич и германския канцлер Олаф Шолц.   

Меморандумът беше подписан в двореца "Сърбия" от сръбския министър на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович Ханданович и вицепрезидента на Европейската комисия Марош Шефчович. Подписано e и писмо за намерения за развитието на вериги за производство на батерии и електрически превозни средства в Република Сърбия.

"Масови протести спряха първия опит през 2021 година. Сега ЕС и Германия открито подкрепят проекта след изборни измами и влошаване на върховенството на закона", каза Бийбър.

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвяше през 2022-ра да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщи тогава "Файненшъл Таймс". Последваха масови протести и проектът беше замразен. Миналата седмица Конституционният съд на Сърбия отвори пътя пред проекта, коментира БНР.

Проф. Бийбър добави, че посланието ще бъде чуто в Западните Балкани: "Сделка, която служи на ЕС, е по-важна от ценностите. С такъв подход разширяването на ЕС е невъзможно", смята политологът.
 
"Подписването на меморандума за разбирателство за суровините от Европейската комисия и сръбското правителство изненада всички. По този начин няма гаранция, че минният проект ще отговаря на сръбските (да не говорим за eвропейските) стандарти", каза още той.

"Защо се бърза? Изглежда скоростта има много общо с опитите за създаване на факти преди всякаква опозиция да може да се организира. Защо Германия и ЕС биха се съгласили с тази скорост? Или предпочитат да няма опозиция и място за критични гласове в Сърбия, или Вучич използва китайската карта, за да създаде фалшива спешност", заключи Бийбър.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
NOVA