Проблемът с глада в Нигерия се засилва с всеки изминал ден и всичко това на фона на спираловидно нарастващите разходи за живот, пише Voice of America (VOA).

Хората в Лагос усещат това с пълна сила, тъй като хранителната банка там не е имунизирана от икономическата криза, а доставките намаляват.

„Няма какво да ядем. Гладни сме. Децата ни не ходят на училище заради таксите, вкъщи са си и няма храна. Трябва да имат милост. Гладни сме“, оплакват се хората.

По думите им икономическите сътресения в Нигерия са се задълбочили след президента Бола Тинубу, който проведе смели, но непопулярни икономически реформи, след като встъпи в длъжност миналия май.

Миналия месец седем души бяха убити при сблъсък в център за разпределение на храна в Лагос. Основателят на Lagos Food Bank Майкъл Сумбола каза, че основният им дарител е намалил доставките с 93 процента.

Хранителна банка, обслужваща предимно вътрешно разселени хора в столицата Абуджа, също е изправена пред подобни проблеми. Високопоставен служител там съобщи, че броят на хората, търсещи подаяния са се утроили от май 2023 г., посочват още от Voice of America (VOA).
Voice of America (VOA)