Принц, командос и съдия са сред задържаните 25 души, заподозрени, че са организирали държавен преврат в Германия. 

Специални полицейски сили нахлуха рано в сряда сутринта в жилищата на заподозрени лица и започнаха масови претърсвания, съобщи Тагесшау.

Акцията е с кодово име "Сянката". Претърсени са 137 обекта, собственост на 52 заподозрени. Твърди се, че има 25 ареста, пише BILD.

арести Германия преврат
БТА

Според информация на германски издания терористичната мрежа се е формирала около принц Хайнрих XIII Ройс, който е потомък на старо благородническо семейство от днешна Тюрингия. Престъпната организация често организирала тайни срещи в ловната му вила. В ареста по подозрение за организиране на държавния преврат не са случайни хора. Задържани са също съдия и командос. Зад решетките попада и руснакът Виталия Б., съобщава германското издание BILD. 

„От ноември 2021 г. членовете групата са се срещали редовно тайно, за да планират поемане на властта в Германия и създаването на собствени държавни структури“, казва говорителката на федералната прокуратура.

Федералната прокуратура е повдигнала обвинения на около 50 мъже и жени, че са създали терористична организация с цел да свалят конституционния ред на Федерална република Германия и да създадат държава по модела на Германския райх от 1871 г.
 

Федералният министър на правосъдието Марко Бушман (45, FDP) описа нападението като „антитерористична операция“, като написа в Twitter: „От тази сутрин се провежда голяма антитерористична операция. Федералната прокуратура разследва предполагаема терористична мрежа. Има подозрение, че е планирано въоръжено нападение срещу конституционни органи", пише Бушман. 

Задържаните са членували в организация "Гражданите на Райха". Те са радикални и склонни към насилие. Хората в организацията не признават Федералната република и нейните демократични структури. Отказват да плащат данъци например и често са в конфликт с властите. Според данни на разследващите членовете й са 21 000 души. 
 

Твърди се, че, наред с други неща, те са планирали да щурмуват сградата на Райхстага, да предизвикат условия, подобни на гражданска война, като атакуват електроснабдяването, и да свалят федералното правителство, за да завземат властта. За момента на "превземането" вече са избрани хора за важни министерски постове. Водещите следователи определят днешната операция срещу групата като безпрецедентна: "По своя обхват тя надхвърля всички измерения."

Тъй като значителна част от групата е съставена от бивши войници на Бундесвера и NVA (Националната народна армия на ГДР), а сред тях има и мъже със специална военна подготовка, групата се смята за особено опасна. Освен служители от антитерористичното звено GSG 9 на Федералната полиция, за ареста на обвиняемите и за гарантиране на сигурността по време на претърсванията са изпратени и служители от няколко специални звена (SEK) на федералните провинции. Причината за това е, че разследващите вече са имали данни за наличието на множество оръжия, у заподозрените, някои от които законно притежавани.

Според информация на ARD и SWR централната фигура в групата Хайнрих Ройс от няколко години публично защитава своите странни тези на райхсбюргер (гражданин на Райха). През 2019 г. например той се яви като говорител на "Worldwebforum" в Швейцария и заяви, че Федералната република не е суверенна държава, а все още е под контрола на съюзниците.

арести Германия преврат
БТА

В друг видеоклип в мрежата той нарича държавата, а също и съдебната система "фирми". В случай на предполагаемия планиран преврат Хайнрих Ройс е бил предвиден от групата за регент, твърдят разследващите. Ройс работи като самостоятелен финансов консултант във Франкфурт на Майн и притежава ловна хижа в Тюрингия. Според информация от средите по сигурността, членовете на групата са се срещали там няколко пъти през тази година.

Раниха две деца при нападение близо до училище в Германия

Твърди се, че за подготовката на планираното превземане на властта е създаден своеобразен "кабинет в сянка", начело с Хайнрих Ройс. Особено взривоопасен е ресорът правосъдие, за който се твърди, че е определена бившата депутатка от AfD Биргит Малсак-Винкеман, която също е сред обвиняемите. След като миналата година напусна Бундестага, тя отново работи като съдия в Берлин. Предишните опити на администрацията на Берлинския сенат да я отстрани от съдийската длъжност заради участието ѝ в AfD досега са били неуспешни.

Твърди се, че Тим Паул Г., още един обвиняем и доктор по право, е трябвало да поеме поста на външен министър, а Матес Х. от Баден-Вюртемберг, който от години е известен като Райхсбюргер идеолог, е бил определен да се занимава с въпросите на международното право. Лекарката Мелани Р. от Долна Саксония е включена в списъка като евентуален министър на здравеопазването. Според разследващите, че тя е подпомагала групата и финансово. Друго министерство е трябвало да отговаря за "прехвърлянето" на управлението.

Органите по сигурността смятат, че групата е особено опасна, тъй като сред обвиняемите има действащи и бивши войници на Бундесвера със специално обучение. Групата е водила разговори за един вид "въоръжена ръка". За един от тях се твърди, че е Рюдигер фон П., който в началото на 90-те години на ХХ в. командва парашутен батальон, докато същият не е включен по-късно в новосъздаденото тогава "Командване на специалните сили" (KSK).

арести Германия преврат
БТА

По това време П. е уволнен от Бундесвера, защото е присвоил или продал оръжия на Националната народна армия на ГДР. Според разследващите, П. е смятан за отговорник на групата. Сред заподозрените е и друг бивш редовен войник с криминално досие - Марко ф. Х., за когото източници от сигурността твърдят, че е служил в KSK. П. и Х. са активни участници в протестното движение срещу коронавирусните мерки в Пфорцхайм, където Х. по-специално е отговарял за набирането на нови членове на групата.

Всъщност групата вероятно се е опитвала да вербува и действащи войници - и то с успех: в кръга на обвиняемите е включен войник от KSK, който работи като логистик за сдружението. Разследващите твърдят, че е имало няколко опита за вербуване на действащи войници за членове в казармите. 
 
Според разпространената информация, един от членовете на конспиративния кръг е установил контакт с "представители на Руската федерация в Германия". Твърди се, че освен задържаната гражданка на Русия, за връзката с Москва е отговарял и потомъкът на Хайнрих XIII от династията Ройс. Контактите обаче не дали желания резултат – Москва не дала одобрение за планираните от тях действия.

Посолството на Руската федерация категорично опроверга информацията за контакти с "нелегални групировки“. На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че германските власти "сами разбират, че не може да става и дума за каквато и да било намеса на Русия“.
БГНЕС