принц Хари
принц Хари / Gulliver/Getty Images
Британският принц Хари би искал децата му да са имали възможността да срещнат майка му принцеса Даяна и се надява 25-ата годишнина от смъртта ѝ следващата седмица да бъде ден, изпълнен със спомени и любов, предаде Ройтерс.

Хари е едва 12-годишен, когато Даяна загива на 31 август 1997 г., след като лимузината, в която се вози с любовника си Доди ал-Файед, катастрофира в Париж, докато се отдалечава от преследващите я папараци на мотоциклети.

Хари говори на вечеря след участието си в мач по поло в Карбъндейл, Колорадо, от името на благотворителната организация "Сентибейл", която основава през 2006 г. заедно с принца на Лесото Сийсо, за да помага на деца и младежи.
"Сентибейл" на езика сесото означава "незабравка"

"Следващата седмица се навършват 25 години от смъртта на майка ми и тя със сигурност никога няма да бъде забравена. Искам това да бъде ден, изпълнен със спомени за нейната невероятна работа и любов към начина, по който я вършеше", казва Хари, според текст на речта, публикуван от благотворителната организация.

"Искам това да бъде ден, в който да споделя духа на майка ми с моето семейство, с децата ми, които бих искал да можеха да я срещнат", допълва принцът.
Даяна беше ангажирана с повече от 100 благотворителни организации, много от които работеха в полза на бездомни, деца и хора с ХИВ и СПИН.

Хари, вече 37-годишен, и американската му съпруга Меган Маркъл се преместиха в САЩ преди две години, за да водят по-независим живот. Те живеят в имение в Калифорния с двете си малки деца Арчи и Лилибет.

Той и 40-годишният му брат принц Уилям са говорили за травмата, причинена от смъртта на Даяна, и как тя се е отразила на психичното им здраве през последвалите години.

"Всеки ден се надявам да я направя горда. Тя беше неуморна в работата си за подкрепа и дестигматизиране на хората, живеещи с ХИВ/СПИН. Надявам се да помним наследството на майка ми, като се посветим отново на тези, на които служим, независимо кои са и къде са", казва още принц Хари.