/ iStock/Getty Images
Разговорите между президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко приключиха след 5,5 часа, съобщи РИА Новости.

Ръководителите започнаха срещата в 15.25 часа. След встъпителните думи преговорите продължиха в режим, затворен за пресата. Путин също покани преговарящите на гала вечеря по случай 20-годишнината от създаването на Съюзната държава.

Както се очаква, страните са обсъдили пътните карти за съюзна интеграция, както и междудържавните инвестиционни проекти и газ.

Русия и Беларус имат разбиране как да продължат напред по спорни въпроси, заяви Максим Орешкин, ръководител на Министерството на икономическото развитие, след разговорите между президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко.

Според него страните имат малък брой спорни въпроси. "Днес беше натоварен ден. Работихме плодотворно. В редица области, в селското стопанство, в комуникациите, в митниците, в регулирането на пазара на петрола, всъщност постигнахме сериозен напредък, дори по въпроса за петрола и газа позициите на страните бяха много сериозно обединени", отбеляза министърът.

Орешкин заяви, че от понеделник Москва и Минск ще започнат на експертно ниво подробно проучване на инструкциите, получени по време на тези преговори за формулиране на пътни карти.
"Тогава ще докладваме на премиерите, ще докладваме на президентите", каза той.

Опозицията в Беларус сигнализира за масови измами на парламентарните избори

Ръководителят на Министерството на икономическото развитие каза също, че Путин и Лукашенко са насрочили нова среща на 20 декември в Санкт Петербург. В същото време президентите и премиерите могат да свикат или да проведат допълнителни среща, добави Орешкин.

След разговорите, по време на които за известно време спря токът, Путин заведе Лукашенко до верандата на резиденцията, където се прегърнаха и беларуският лидер си тръгна.
БГНЕС