Президентът на Туркменистан отмени календара, въведени от предшественика му
Президентът на Туркменистан отмени календара, въведени от предшественика му / netinfo
Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов отмени календара, въведен от неговия покоен предшественик Сапармурат Ниязов, който назова месеци на себе си и на своите родители. "Имената на месеците и дните от седмицата трябва да отговарят на международните стандарти", заяви Бердимухамедов на заседание на правителството.

Неговият ексцентричен предшественик промени календара през 2002 г. Ниязов, който предпочиташе да бъде наричан Туркменбаши (водач на туркменците), назова месеците на себе си, на своите родители и на книгата си "Рухнама", превърната в задължително четиво за учениците и чиновниците. Януари например беше преименуван на "Туркменбаши", а събота – на "Ден на Рухнама".

Други месеци и дни получиха имена на символи на независимостта на Туркменистан и на влиятелни фигури в историята на страната. Бердимухамедов отмени някои решения на своя предшественик, между които забраната за посещения на кино, цирк, опера и интернет кафенета, отбелязва Франс прес. Той обаче продължи да се придържа към авторитарния курс, заложен от Ниязов, отбелязва Ройтерс.