/ БГНЕС
Алжир ще проведе президентските си избори на 4 юли, заявиха от президентството. Нови избори се наложиха, след като дълго управлявалият лидер Абделазис Бутефлика подаде оставка след масирани протести.
 
Временният президент Абделкадер Бенсалах е подписал указ „за президентски избори, които да се проведат на 4 юли 2019 г.”, каза представители от президентството. Бенсалах встъпи в длъжност във вторник.
 
Алжир празнува след оставката на президента Бутефлика

Протестите срещу Бутефлика и политическата система избухнаха миналия месец. Тогава гневът на демонстрантите беше съсредоточен повече върху самия президент с настояването той да се откаже от амбициите си за пети мандат след 20 години власт. Скоро след това Бутефлика оттегли кандидатурата си за изборите, но също така отмени гласуването на 18 април в очакване на реформи в електората, пораждайки опасения, че той ще се прилепи към властта за неопределено време.
 
Невиждана досега демонстрация в Алжир настоя президентът да се оттегли

Бутефлика се опира на твърденията си, че е донесъл мир на своята нация след кървавата гражданска война от 90-те години на миналия век, но някои от най-силните му поддръжници се обърнаха срещу него тази седмица.
БГНЕС