Пресата призовава за спешни действия на конференцията в Копенхаген
Пресата призовава за спешни действия на конференцията в Копенхаген / снимка: Reuters

Човечеството е изправено пред неотложен проблем и ако не обединим усилията си за решителни действия, промените в климата ще съсипят планетата ни, предупреждава уводна статия във вестник "Гардиън". Същата статия е публикувана едновременно от 56 вестника в 45 държави.

Участващите в инициативата издания заявяват, че предприемат тази безпрецедентна стъпка, за да призоват световните лидери на започващата днес конференция за климата в Копенхаген да вземат правилните решения.

Малцина сега вярват, че на форума в датската столица може да бъде изработен цялостен договор за климата. Но политиците могат и трябва да се споразумеят по основните елементи и да постигнат съгласие за конкретен график за подготвяне на окончателно споразумение, се казва в статията, публикувана на 20 езика.

Това не бива да бъде битка между бедни и богати държави, между Изтока и Запада. Промените в климата засягат всички и проблемът трябва да бъде решен от всички. Въпросът сега не е дали човешката дейност има вина за глобалното затопляне, а с колко време разполагаме, за да ограничим вредните последици, се изтъква в материала, цитиран от БТА.

В дебатите за промените в климата се преплитат политика, идеология и икономически интереси, а залозите са наистина големи, пише вестник "Ню Йорк таймс" в коментар по темата.

Разпространяването на хиляди файлове и имейли, откраднати от един от водещите световни институти за изследване на климата, разпали дискусии, които накараха редица противници на ограничаването на парниковите емисии да поставят под съмнение научната обосновка на тезата за глобалното затопляне, отбелязва изданието.

Скандалът заплашва да усложни допълнително дългогодишните дипломатически усилия, затруднени и без това от политически, технически и финансови спорове, които накараха държавните лидери да изоставят надеждите, че в Копенхаген може да бъде изработен обвързващ договор за климата, посочва вестникът.