Предлагат на Пекин участие в борбата срещу глобалното затопляне
Предлагат на Пекин участие в борбата срещу глобалното затопляне / БГНЕС
Френският президент Никола Саркози призова Китай, който е сред основните замърсители на околната среда, да се присъедини към "нов световен договор, един екологичен и икономически "Нов курс" с цел борба срещу глобалното затопляне, предаде Франс прес.

Идеята на френския лидер е „да повлияе незабавно, дълбоко и трайно, според своите мащаби и мощ, върху начините за производство и консумация на енергия", каза самият той пред китайски студенти. Китай е в състояние да вземе това стратегическо решение, увери Саркози.

Не настояваме да се откажете от своето развитие, заяви той в отговор на студентски въпрос и призова Китай да не бъде "карикатура на развитието". Направете от развитието си пример за целия свят, добави френският президент.

Пекин редовно припомня на богатите държави тяхната "историческа отговорност" за замърсяването на околната среда, отбелязва АФП. Под името "Нов курс" е известна политиката, водена през 1933-1935 г. от президента на САЩ Франклин Рузвелт, борил се срещу последиците от икономическата криза през 1929 г., припомня Франс прес.