Прага и Вашингтон подписват в петък споразумението за ПРО
Прага и Вашингтон подписват в петък споразумението за ПРО / снимка: БГНЕС
Военното споразумение между Прага и Вашингтон, определящо условията за престой на чешка територия на американските войници, които ще обслужват радарната станция от американския противоракетен щит, ще бъде подписано в петък в Лондон. Това съобщи чешкото министерство на отбраната.

"Министърът на външните работи на Чехия Власта Парканова и американският й колега Робърт Гейтс ще подпишат договора в петък в Лондон, както и декларация за стратегическо партньорство между двете страни", посочи говорител на министерството.

Одобрен от правителството миналата седмица, договорът и двустранната декларация ще бъдат подписани в рамките на неофициална среща на министрите на отбраната от НАТО в Лондон.

Военният договор допълва принципното политическо споразумение, подписано в Прага през юли, което предвижда разполагане на мощна радарна станция заедно с 10 ракети-прехващачи в Полша за отбиване на евентуални нападения с ракети с голям обсег от страни като Иран. Проектът предизвика гнева на Москва, която го смята за заплаха за своята сигурност, припомня АФП.