/ iStock/Getty Images
Стотици сгради бяха унищожени от пожари в западния американски щат Колорадо, връхлетян от силни ветрове и незапомнена суша, съобщиха властите, цитирани от Франс прес.

"Унищожени са около 370 жилищни сгради в община Сагамор. Може би 210 жилищни сгради са унищожени в стария град на Сюпириър", заяви пред журналисти шерифът на окръг Боулдър Джо Пели.

Град Боулдър с над стохилядно население е разположен на петдесетина километра от Денвър, столицата на Колорадо.
Незапомнената суша в този щат силно улесни разпространението на пламъците. В окръг Боулдър изгоряха хотели, търговски центрове и повече от 650 хектара посеви.

На места имаше пориви на вятъра със скорост над 160 км/ч, които затрудниха пожарникарите. Зоната е гъстонаселена и "не бихме се учудили да има ранени или загинали", предупреди шерифът Джо Пели.

Според в. "Колорадо сън" мнозина местни жители са получили изгаряния и най-малко шестима са на лечение в болница.

Хиляди местни жители са получили нареждане да се евакуират, по-конкретно в град Луисвил с двайсетхилядно население.

"Ветровете бързо разпространяват пламъците и нито един самолет не може да излети", съобщи в Туитър Джаред Полис, губернаторът на щата, където се срещат Скалистите планини и Големите равнини.

Нареждане за евакуация са получили и всичките 13 000 жители на Сюпириър - според кадри от социалните мрежи, градът е бил покрит вчера с облак тъмен дим
БТА