/ Guliver/Getty Images
Голямото мнозинство от сърбите смятат, че не е оправдано да влязат във война с цел запазването на Косово в състава на Сърбия. Това показват данните от изследване на белградския Център за политика в областта на сигурността.

БГНЕС припомня, че Косово обяви своята независимост през февруари 2008 г. До момента тя е призната от 110 държави по света, включително САЩ и повечето страни от Европейския съюз, сред които е и България.

Сърбия не признава независимо Косово, твърдейки, че това е нейна южна провинция. 73% от анкетираните смятат, че не трябва да се воюва за Косово. Само 10% са на обратното мнение, а 17% са отговорили с „не зная“.

Сърбия и Косово преговарят отново в Брюксел

Изследването показва също така, че и мнозинството от десните партии, сред които и Сръбската радикална партия, не са готови да хванат оръжието в ръка и да се бият за бившата сръбска провинция, чието население е преимуществено албанско.

Членовете на основните политически партии също не са настроени войнствено. 70,6% от привържениците на Сръбската прогресивна партия на премиера Александър Вучич не смятат за оправдано да се воюва, при Демократическата партия този процент е дори по-висок – 86,5%. 70,2% от членовете и симпатизантите на Социалистическата партия на Ивица Дачич, която е коалиционен партньор на Вучич, също са против войната.

Британски експерт за Русия: Путин ще признае Косово

Най-войнствени са младите на възраст между 15 и 29 години. От тях 15% биха воювали, сочи проучването, което е проведено между 26 декември и 14 януари.
БГНЕС