/ ThinkStock/Getty Images
Чарлз Роули, който миналия месец пострада от отравяне с нарвнопаралитичния агент "Новичок" в английския град Еймсбъри, е изписан от болницата, съобщи главната сестра на окръжната болница в Солсбъри Лори Уилкинсън, цитирана от агенция Прес асосиейшън, предаде ТАСС. За изписването на 45-годишния мъж от болницата съобщи и британският телевизионен канал "Скай нюз", който се позова на собствени източници.

4 юли: Двама души бяха открити край Солсбъри в критично състояние
 
"Господин Роули е достатъчно добре, за да напусне болницата. За да се избягнат съмнения, изписването на Роули не създава рискове за никого в общността", каза Пол Косфърд - директор на службата за здравна защита и медицински директор в английската служба за обществено здраве.

8 юли: Почина британката, отровена с „Новичок“

45-годишният Роули бе приет в болница на 30 юни заедно с партьорката си Доун Стърджис. Жената почина на 8 юли. Според полицията те са били изложени на същото нервнопаралитично вещество, използвано през март при извършеното в Солсбъри отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Руски химик, разкрил съществуването на „Новичок“, за новия инцидент край Солсбъри

Британските служби за борба с тероризма са събрали над 400 предмета като част от разследването. На 13 юли полицията съобщи, че е прибрала и идентифицирала малка бутилка от дома на Роули, която според следствието е източник на заразата. В средата на месеца властите допълниха, че "значителен брой (сред близо 400-те събрани предмета) са евентуално заразени" и ще бъдат предадени за лабораторен анализ.
БТА