Постигнато е споразумение за подялба на властта в Зимбабве
Постигнато е споразумение за подялба на властта в Зимбабве / снимка: БГНЕС
Управляващата партия на президента Робърт Мугабе, ЗАНУ-ПФ, и главната опозиционна партия, Движение за демократични промени (ДДП) на Морган Цвангирай са постигнали споразумение за подялба на властта в Зимбабве, съобщават информационните агенции, цитирани от БГНЕС.

"Постигнахме споразумение", лаконично обобщи постигнатото Цвангирай пред журналисти. Южноафриканският президент Табо Мбеки, който посредничи за слагане на край на проточилата се политическа криза в съседната държава, ще излезе с изявление, добавя опозиционният лидер. Говорителят на Мбеки съобщи, че той ще направи телевизионно обръщение за резултатите от четиридневната среща между Мугабе и лидерите на ДДП.

Преговорите за подялба на властта в страната бяха блокирани от спор за разпределението на изпълнителната власт между Мугабе и Цвангирай. Робърт Мугабе победи на оспорваните президентски избори през юни без конкуренция, след като Цвангирай се оттегли от надпреварата поради насилие срещу поддръжниците му, подкрепяно от държавата. През март на лидера на опозиционното движение не му достигна малко, за да спечели с абсолютно мнозинство първия тур на изборите.

Мугабе управлява страната от независимостта от Великобритания през 1980 г., но неговата партия изгуби парламентарното си мнозинство, спечелено от опозиционното движение. Икономиката на Зимбабве продължава свободното си падане, достигайки абсолютния рекорд от 11,2 милиона процентова инфлация през юни. Някога житница на Африка, Зимбабве преживява хиперинфлация и хроничен недостиг на валута и храни, включително захар и олио.