Украинският президент Петро Порошенко
Украинският президент Петро Порошенко / БГНЕС
Украинският президент Петро Порошенко подписа новия закон за образованието, съобщи неговата пресслужба, цитирана от ТАСС.

Подписвайки закона, Порошенко заяви, че образователната реформа е ключова за бъдещето на страната. Той подчерта, че законът "повишава ролята на държавния украински език в образователния процес" и осигурява равни възможности за всички, защото гарантира на всеки випускник високо ниво на владеене на езика, необходим за успешна кариера в Украйна.

Радев: Очакваме да се спазят правата на сънародниците ни в Украйна за изучаване на езика

"Украйна ще продължи да демонстрира такова отношение към правата на националните малцинства, което съответства на нашите международни задължения, намира се в хармония с европейските стандарти и представлява образец за съседните страни", отбеляза Порошенко.

Той поръча на министерството на външните работи и министерството на образованието да проведат необходимите консултации с европейските партньори, включително със Съвета на Европа.

Украйна увери, че няма да ограничи малцинствата да учат на майчиния си език

Украинската Върховна рада (парламентът) прие закона за образованието на 5 септември, припомня ТАСС. Новата му редакция предвижда от 2018 г. преподаването на предмети на езиците на националните малцинства да се извършва само в началното училище. Обучението в средните училища и висшите учебни заведения ще става изключително на украински език.

Безпокойство от новия закон изразиха Румъния, България, Унгария, Гърция и Молдова, а Полша заяви, че ще следи прилагането му. Руското външно министерство заяви, че новият закон противоречи на конституцията на Украйна, накърнява интересите на рускоезичните жители на страната и цели тотална украинизация.
БТА