/ Guliver/Getty Images
Полша поиска от Netflix да промени документален филм за нацистките лагери на смъртта, пише Би Би Си,  цитирани от БГНЕС.

Премиерът Матеуш Моравецки написа писмо до компанията за онлайн телевизия, защото документалният филм показвал концлагерите в границите на днешна Полша.

Това създава впечатлението, че Полша е отговорна за лагерите на смъртта, докато страната всъщност е била окупирана от Германия по времето на Втората световна война, пише Моравецки.

От Netflix казаха пред Ройтерс, че са наясно с притесненията на Варшава.

„Наредил се Хонекер на една опашка“: 11 вица от ГДР

Моравецки написа на директора на Netflix Рийд Хастингс, че е важно "да се почете паметта на жертвите и да се говори истината за войната и Холокоста".

Според премиера на Полша, някои продукции на Нетфликс са "много неточни".

Към писмото Моравецки прикрепи и карта на Европа от 1942 г., както и разказът на поляка Витолд Пилецки, който доброволно влиза в концлагера Аушвиц и описва видяното там, след като успява да избяга.

"Вярвам, че тази ужасна грешка е допусната без умисъл", казва в писмото си полския премиер.

Миналата година Полша прие закон, който забранява да се хвърля вина върху страната за избиването на полските евреи. Под натиск от чужбина бяха премахнати трите години затвор, които предвиждаше закона като наказание.

Повечето полски евреи са избити от нацистите по време на окупацията на Полша.

Въпреки това, има документирани случаи на избиване на евреите от поляци по време и след войната.

През 1941 г. поляците от градчето Йедвабне събират евреите и ги изгарят живи в плевня. Смята се, че там са убити повече от 300 души.